10 najlepszych azjatyckich piw 55 komentarzy


Wyobraź sobie ociekający pianą, potężny kufel schłodzonego złocistego piwa. Widzisz? A teraz szybko wymień kraje, które jako pierwsze przychodzą ci do głowy. Irlandia, Czechy, Belgia, Niemcy- trunek ten kojarzy się głównie z Europą. Tymczasem azjatyckie piwa cieszą podniebienia podróżników z całego świata, przyjemnie chłodzą i relaksują po wspinaczce na wulkan, zwiedzaniu starożytnych świątyń i poskramianiu fal na desce surfingowej. Biorąc pod uwagę fakt, że przecież równie dobrze jak pod kokosową palmą, smakują też pod swojskim dębem, a Azja produkuje już więcej piwa niż Europa, tylko czekać gdy zapewnią sobie stałe miejsce na naszych grillowych stołach, w karczmach, pubach i lodówkach. Po które z nich warto sięgnąć? Oto krótki przewodnik po najlepszych Azjatyckich piwach:

  • Tsingtao- zdecydowanie najsmaczniejsze piwo Chińskiej Republiki Ludowej. Jasne piwo o wyważonym smaku i przyjemnym chmielowym zapachu znane w ponad 60 krajach świata. Produkowane jest z krystalicznie czystej wody źródlanej z górskiego Laoshan, chmielu, drożdży, jęczmienia i niewielkiej ilości ryżu. Najlepiej smakuje oczywiście serwowane do chińskich dań. Kraj pochodzenia: Chiny. Zawartość alkoholu: 3,8 %.
  • Chang- słonie odgrywały zawsze dużą rolę w tajskiej kulturze, nie dziwi więc, że jedno ze smaczniejszych piw Tajlandii wzięło sobie od tego zwierzęcia nazwę („chang” to po tajsku „słoń”). Blade, płynne złoto, lekko słodowy smak z nutą chmielu i przyjemny chlebowy zapach. Wspaniale komponuje się z pyszną tajską kuchnią uliczną. Kraj pochodzenia: Tajlandia. Zawartość alkoholu: 6,4 %.
  • Lao- Magazyn Time nazwał je „najlepszym piwem Azji”, Bangkok Post przyznał mu tytuł „Dom Perignon azjatyckiego piwa”, tradycja tego laotańskiego piwa sięga 1973 roku. Warzone z ręcznie zbieranego ryżu jaśminowego, krystalicznie czystej wody czerpanej u podnóży Himalajów, francuskiego słodu jęczmiennego i niemieckich drożdży, łączy w sobie najlepsze tradycje Wschodu i Zachodu. Czyste i subtelne w smaku, doskonale dopełnia widok na Mekong. Kraj pochodzenia: Laos. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • Tiger- warzone od 1932 roku, było pierwszym lokalnie produkowanym piwem Singapuru. Dziś jest jednym z bardziej popularnych piw egzotycznych. Aktualnie produkowane w 8 i dostępne w 60 krajach na całym świecie. W smaku lekkie i orzeźwiające, pozbawione prawie całkowicie goryczki. Kraj pochodzenia: Singapur. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • Singha- produkowany wyłącznie w Tajlandii lager z mistycznym lwem na etykiecie. Piwo o intensywnym słodowym zapachu, świeżym smaku, z nutką słodyczy i zaskakującym posmakiem biszkoptu. Od 2010 roku Singha jest Oficjalnym Partnerem Manchesteru United. Kraj pochodzenia: Tajlandia. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • Angkor Beer- świątynia Angkor Wat to największa atrakcja turystyczna Kambodży, Angkor Beer to jej najpopularniejsze piwo. Warzone od 1960 roku,  jasno bursztynowe, o pełnym zdecydowanym smaku z wyraźną chmielową goryczką. Kraj pochodzenia: Kambodża. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • San Miguel Pale Pilsen- ten złoty lager posiada około 90% udziału w rynku piwa na Filipinach. Firma jest w branży piwowarskiej od 1890 roku i zatrudnia ponad 25.000 pracowników w ponad 100 placówkach na całym kontynencie azjatyckim. Produkowane przez nią piwo ma słodowy zapach i chlebowy, pełny smak z nutą karmelu- bardzo orzeźwiające, w sam raz na tropikalne upały. Kraj pochodzenia: Filipiny. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • Huda- prawie każde większa wietnamskie miasto ma swoje własne piwo, to pochodzi z Hue. Wyrazisty złoty kolor, chmielowy bukiet i ostry, czysty smak doskonale komponują się z pikantną, tłustą kuchnią regionalną i wilgotnym klimatem Wietnamu Centralnego. Kraj pochodzenia: Wietnam. Zawartość alkoholu: 4,7 %.
  • Asahi Kuronama Black- to japońska propozycja dla wielbicieli ciemnego piwa. Łączy smaki trzech różnych palonych słodów i jedwabistą teksturę. Wytrawny smakosz wyczuje też orzechową nutę. Kraj pochodzenia: Japonia. Zawartość alkoholu: 5,0 %.
  • Bintang- dominuje na indonezyjskim rynku piwa, który jak na kraj islamski jest zaskakująco duży. Ma wyrazisty zapach z nutami chmielu, miodu, owoców cytrusowych i słodu. Delikatne, lekko słodkie i mocno gazowane- doskonale orzeźwia, nawet w tropikalnym klimacie.Kraj pochodzenia: Indonezja. Zawartość alkoholu: 4,7 %.

San MiguelWszystkim piwoszom polecam podróż szlakiem azjatyckich piw w poszukiwaniu ulubionego smaku. Gwarantowane dodatkowe atrakcje w postaci hamaków zawieszonych między palmami, piasku o konsystencji talku pod stopami, szumu oceanu, soczyście zielonych wzgórz, odgłosów egzotycznych zwierząt, uśmiechów napotkanych ludzi i niezapomnianych przygód. Szerokiej drogi i smacznego!


Artykuł ukazał się na portalu Travel Advisor.

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.


O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka zafascynowana Azją, uzależniona od pisania pasjonatka podróży. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła ponad 30 krajów, mieszkała w Chinach, Anglii i we Francji. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin". 30 lipca 2015 roku ruszyła w podróż dookoła świata w poszukiwaniu nowego domu.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

55 komentarzy do “10 najlepszych azjatyckich piw