Jajka herbaciane 1 komentarz


Pisałam już wielokrotnie, że Chińczycy uwielbiają jajka. Jeśli wytężysz wyobraźnię by wymyślić jakieś nietypowe danie z jajkiem, możesz być pewni, że… ONI JUŻ TO JEDZĄ! Chińczycy budyń we wszystkim dobrze znanych babeczkach zastępują jajeczną masą (smak można opisać jako mix budyniu z jajkiem sadzonym), żółtko uśmiecha się do nas podstępnie z księżycowych ciasteczek, przeróżnej maści makarony z wooka są z reguły okraszone rozbełtanym jajem a wersja na twardo pływa w niemal każdym rosole. W sklepach spożywczych przy kasie, w miejscu gdzie przyzwyczajeni jesteśmy sięgać po gumy do żucia i cukierki, stoją gary z herbacianymi (zwanymi też marmurkowymi) jajkami, które swoją nazwę, smak i ciemny kolor zawdzięczają procesowi gotowania w roztworze sosu sojowego i zielonej herbaty.

Na szczęście po jajka herbaciane nie trzeba jechać aż do Azji, bez większego kłopotu można je przyrządzić w każdym domu:jajka herbaciane

– gotuj jajka w wodzie na wolnym ogniu przez 2-3 minuty,

– obtłucz delikatnie ich skorupkę,

– dodaj sos sojowy, liście herbaty, odrobinę soli i cukru, anyż, goździki, cynamon, czerwony pieprz i ewentualnie skórkę pomarańczy, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez… 3 godziny.

– następnie wcinaj ze smakiem zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego!

 

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.


O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka, uzależniona od pisania pasjonatka podróży, miłośniczka gór i rozgadana pilotka wycieczek do Azji. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła 40 krajów, mieszkała w 3, by w końcu znaleźć swój dom we francuskich Alpach. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin".


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Jajka herbaciane