Kuchnia Yunnanu: Sałatka z mięty 12 komentarzy


Yunnan to region w południowych Chinach, graniczący z Birmą, Laosem i Wietnamem. Im więcej o nim wiem (dzięki blogom podróżniczym i… pochodzącej z tamtych stron sąsiadce), tym bardziej chcę go odwiedzić, tym więcej czasu na jego eksplorację pragnę przeznaczyć. Niedawno doszedł kolejny powód, dla którego za nic w świecie nie opuszczę Chin zanim nie zobaczę Yunnanu- spróbowałam tamtejszej kuchni, która od razu stała się moim prywatnym chińskim numerem jeden. Pikantna wołowina z miętą, prażona panierowana czerwona fasola z chilli, pikantne ziemniaki (Lao Nai Yang Yu) i sałatka ze świeżej mięty wyjątkowo trafiły w moje podniebienie. A do tego jeszcze bimber na papai!

przepis na sałatkę z mięty

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na najbardziej charakterystyczne dania tego regionu, abyście mogli przekonać się na własnych językach jak pyszna jest kuchnia Yunnanu. Na początek prosty przepis na sałatkę z mięty- oryginalną i bardzo efektowną przystawkę.

SAŁATKA MIĘTOWA

SKŁADNIKI (porcja dla 2 – 4 osób):

  • 1 duży krzaczek świeżej mięty (1 „sklepowa” doniczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili (bird eye chili)
  • 2 łyżki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju chili
  • kilka kropli oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyj i osusz liście mięty. Nie odrywaj ich od gałązek! Wyrzuć tylko wyjątkowo zdrewniałe i sztywne pędy. Resztę łodyżek podziel na 5- 7 cm części.
  2. Rozgnieć czosnek i papryczkę i chili w moździerzu (ewentualnie posiekaj drobno nożem).
  3. Wymieszaj czosnek i chili z pozostałymi składnikami.
  4. Polej przygotowane gałązki mięty obficie sosem (bardzo obficie, właściwie to mięta powinna niemal pływać w sosie) i… gotowe! Smacznego.

 

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.


O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka zafascynowana Azją, uzależniona od pisania pasjonatka podróży. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła ponad 30 krajów, mieszkała w Chinach, Anglii i we Francji. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin". 30 lipca 2015 roku ruszyła w podróż dookoła świata w poszukiwaniu nowego domu.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 komentarzy do “Kuchnia Yunnanu: Sałatka z mięty