Azjatycki street food – jak jeść i przeżyć? 27 komentarzy


Obrośnięty legendami i ociekający tłuszczem, obiekt pożądania i źródło lęku- azjatycki street food, czy jak kto woli, jedzenie uliczne, z reguły w dosłownym znaczeniu tego słowa. Przyrządzane na oblepionym starym olejem gastro- wózku, na opalonym wooku, skręconym w przydomowym warsztacie z drutu grillu. Podawane na metalowym talerzu, owinięte w gazetę, w wysłużonej plastikowej lub obtłuczonej szklanej misce, na papierowej tacce lub w foliowej torebce. Spożywane siedząc na zbitym ze starych skrzynek po warzywach prowizorycznym taborecie, plastikowym krzesełku dla krasnoludków lub na krawężniku. Bambusowymi pałeczkami, metalową łyżką, plastikowym widelcem, drewnianym szpikulcem lub palcami. Egzotyczne, ostre, pyszne. Jeden z najważniejszych elementów doświadczania lokalnej kultury i czerpania przyjemności z podróżowania, ale i jeden z podróżniczych strachów- nikt co prawda chyba jeszcze od klątwy rambutana (jak nazywam pieszczotliwie turystyczną biegunkę) nie umarł, ale problemy żołądkowe potrafią boleśnie popsuć wyjazd, zawężając pole zwiedzania do promienia kilku metrów od toalety i łóżka. Jak zatem wybierać miejsca i potrawy, aby było nie tylko smacznie, ale i bezpiecznie? Oto kilka wskazówek od street-foodowej maniaczki (czyli mnie).

Jak jeść azjatycki street food i przeżyć?

Przede wszystkim nie daj się zwariować. Jak słyszę o odkażaniu pałeczek płynem antybakteryjnym to chce mi się śmiać (i życzyć smacznego, fuj!). Jak słyszę o unikaniu street foodu na rzecz turystycznych knajp, to mi autora takiej decyzji szczerze szkoda, bo nie wspominając o wartościach smakowych, to właśnie jadłodajnie nastawione na krótkoterminowych „dziś jem, jutro wyjeżdżam” konsumentów szkodzą najbardziej. Street food w Azji wręcz trzeba jeść! Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad:

Jedz tam, gdzie jedzą miejscowi

Zapomnij o turystycznych barach. Jeśli chcesz jeść autentyczne, świeże i tanie jedzenie, wybieraj miejsca, gdzie stołują się miejscowi. Najlepiej te, gdzie miejscowi stoją w długich kolejkach- to wszędzie na świecie znak jakości, tak jak pusta restauracja wszędzie wróży ryzyko.

Jedz tam, gdzie potrawy są przyrządzane na bieżąco

Wiele straganów ulicznych przygotowuje jedzenie wcześnie rano, a następnie sprzedaje je przez cały dzień. Potrawy stoją więc w upale, osłonięte od kurzu ulicy, natrętnych much i innych insektów co najwyżej przybrudzoną firanką lub kawałkiem gazety. Jeśli koniecznie chcemy zjeść w takim miejscu to tylko rano,  gdy potrawy zostały dopiero przygotowane. Polecam jednak wybieranie stoisk, na których jedzenie jest przyrządzane na bieżąco i na naszych oczach.

Zwracaj uwagę na sposób przechowywania produktów

Jeśli widzisz obeschnięte surowe mięso leżące w pełnym słońcu- nie jedz tam. Jeśli po produktach chodzą muchy, nabiał nie jest przechowywany w lodówce lub chociaż w lodzie- nie jedz tam. Tu nie ma żadnej Ameryki do odkrycia.

Unikaj nieprzegotowanej wody

Zatrucia pokarmowe to bardzo często zatrucia… wodą. Są miejsca, gdzie ze względu na zagrożenie tyfusem czy cholerą, nawet do mycia zębów powinniśmy używać wody butelkowanej lub przegotowanej, a co dopiero mówić o bezpośrednim spożywaniu. Unikajmy więc napojów z lodem (wiem, boli i ja często tej zasady nie stosuję, ale i swoją cenę za tą beztroskę zapłaciłam nie raz), owocowych zmrożonych szejków i oczywiście picia wody z kranu (gratisową wodę w restauracji pijmy tylko wtedy, gdy jest gorąca- mamy wtedy pewność, że została przegotowana).

Uważaj na surowe warzywa i owoce

Pocięte na kawałki mango, arbuzy i melony wyglądają apetycznie i wygodnie. Często zostały jednak pokrojone bo były już nadgniłe, często zostały przepłukane wodą z kranu i prawdopodobnie leżą w słońcu i fermentują już od kilku godzin. Jeśli koniecznie chcesz kupić krojone owoce, wybierz całe mango czy ananasa i poproś żeby sprzedawca pokroił je dla ciebie na twoich oczach.

Problem mycia w zanieczyszczonej wodzie dotyczy również podawanych na surowo warzyw (których swoją drogą w azjatyckiej kuchni nie ma zbyt wiele). Brzmi niewiarygodnie, ale smażona w głębokim tłuszczu krewetka, jest bezpieczniejsza od przepłukanej kranówką zielonej sałaty. Dla własnego bezpieczeństwa wybieraj więc warzywa duszone lub smażone, unikaj jedzenia ich na surowo.

Mierz siły na zamiary

Oszczędzaj swój żołądek, dawkuj nowości i potencjalne niebezpieczeństwa. Nie zamawiaj pierwszego dnia w Azji najostrzejszego zielonego curry (a jeśli to robisz, to miej świadomość, że naprawdę OSTRE boli trzy razy), nie zagryzaj go smażonymi skorpionami i nie popijaj świeżą krwią z węża. Daj sobie i swojemu organizmowi czas, by przyzwyczaić się do lokalnych przypraw i odmiennej flory bakteryjnej. Smakuj, ale nie cwaniakuj, a będziesz najedzony i zadowolony. Smacznego!


Podoba Ci się? Daj lajka, podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.

Jesteś fanem egzotycznej kuchni? Zajrzyj do innych artykułów z działu SMACZNIE.

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Baner


O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka, uzależniona od pisania pasjonatka podróży, miłośniczka gór i rozgadana pilotka wycieczek do Azji. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła 40 krajów, mieszkała w 3, by w końcu znaleźć swój dom (choć wciąż nie wie czy na stałe) we francuskich Alpach. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin".


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

27 komentarzy do “Azjatycki street food – jak jeść i przeżyć?

  • Daria

    Oj tak… co do surowych warzyw i owocow to jest prawda. Zdradzily mnie nie raz!!! Ale coz pocznie wegetarianka mieszkajaca w Chinach? Czasami glod byl wiekszy niz rozdasek.
    Pozdrawiam

    • Pojechana

      Ja biorąc pod uwagę czas spędzony w podróży i swoją beztroskę (jak picie piwa z lodem absolutnie wszędzie czy picie wody wprost ze strumienia w Birmie) miałam zatruć bardzo mało (z tego co pamiętam to 3 przez ostatnie pół roku w drodze i 2 przez 2,5 roku mieszkania w Chinach) i to z reguły owocami lub warzywami. Typowym azjatyckim daniem zatrułam się raz i to w restauracji, a nie na ulicy. Najgorzej cierpiałam po zjedzeniu… omleta na Filipinach. Jednak żołądek żołądkowi nierówny, a poza tym czasem mimo ostrożności ma się po prostu pecha lub, jak ja, mimo jej braku, szczęście.

    • Bea

      Jest prosty sposób, uniknie się niepotrzebnych problemów żołądkowych popijając krótko po posiłku alkohol. Sprawdzony sposób, oczywiście tylko dla dorosłych.

  • Milena

    W Tajlandii nam radzili , ze kostki lodu tak ale tylko te drobne , duze kostki lodu nie . Nie pamietam dlaczego wlasnie tak,ale dzialalo ! :-))

  • Rycho

    Kiedyś (1978r.) do Firmy przyjechała delegacja z Mongolii . Obiadek powitalny w „Klimczoku”- Barszczyk z krokietem i „Jadło drwala”
    No i to „Jadło” zmogło bohaterskich potomków Dzingisa !! Na spotkanie wieczorne przyszedł tylko tłumacz (nie jadł-bo tłumaczył,
    zjadł szybko krupnik na podrobach- i polakom tłumaczyl mongolski na rosyjski ! Sądził ,że rosyjski jest językiem wszystkich z RWPG)

    Ciekawoska : zastaliśmy OBDAROWANI w imieniu CZu-enlaja pocztówkami- a 1szt/łeb. (na 5 osób-TRZY zostały wyróżnione )
    Wiedzieliśmy ,że podobnie przeżyli góralski poczęstunek nasi Włosi – ale po moich doświadczeniach z kumysem sądziłem ,że
    Jeżdżcy stepowi nie padną !-

  • Aldona

    Bardzo przydatne rady na każdy wyjazd, bo przecież we wszystkich egzotycznych krajach powinno przestrzegać się tych zasad żeby wyjazd minął ciekawie i zdrowo.

  • LaotańskieOpowieści

    Ja jeszcze dodałabym jedną radę. Nie jedz owoców morza jeśli jesteś kilkaset km od wybrzeża. W Laosie owoce morza są popularne i Laotańczycy je bardzo lubią i jedzą. Ja też jadam. Ale nie z ulicy. Owoce morza lepiej tu zjeść w dobrej sprawdzonej restauracji. Ja zatrucie pokarmowe miałam może ze 3 razy w ciągu ostatnich już prawie już 4 latach pobycia w Laosie, więc całkiem nieźle, a piwa Beer Lao bez lodu nie uznaje! 🙂 Pozdrawiam.

  • Weronika

    Muszę przyznać, że większość Chińczyków jednak streetfood odradza, mówiąc, że to dobra atrakcja dla turystów, ale tak naprawdę to jedzenie to syf, bo tego nikt nie kontroluje 🙂 Co prawda problem może leżeć też w mentalności mieszkańców, bo mój aktualny chiński partner wychował się w typowej szanghajskiej familii z klasy średniej, ale moje chińskie współlokatorki czy też współpracownicy są zgodni, że to jedzenie jest dobre dla turystów i ludzi pracujących w gorzej płatnych zawodach. Przyznam, że nieźle mnie nastraszyli. Oczywiście drugi biegun czyli „restauracje dla turystów” jest tak samo zły, okropność. Z drugiej strony każde centrum handlowe jest wypchane typowo chińskimi lunchówkami jak makarony czy mój ulubiony „Ma la tang” (麻辣烫) i wydaje mi się że to jest najbardziej optymalne miejsce do jedzenia.

  • Foto Leecho

    Miałem okazję (i sumiennie je wykorzystałem) jeść w hawkerach, dai pai dongach i wszelkich innych garkuchniach ulicznych w Korei, Singapurze, Malezji, Kambodży, Chin i Turcji. I żyje. I polecam. Bo warto!