Kuchnia Laosu: Przepis na Larb 10 komentarzy


Myślałam, że po Tajlandii już mnie w Azji nie czeka żadne kolejne kulinarne NAJ. A tymczasem banalnie prosta, bardzo pikantna i aromatyczna tradycyjna laotańska potrawa Larb (znana również jako Laap, Laap czy Lap) niespodziewanie wskoczyła do czołówki moich ulubionych azjatyckich potraw. Larb to pikantna sałatka z mielonego mięsa (dowolnego: kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, kaczki czy ryby; mięso można też zastąpić grzybami) z dominującym smakiem świeżej mięty. Podawana zarówno na ciepło jak i na zimno, z mięsem smażonym lub surowym, jako przystawka lub z kleistym ryżem jako danie główne. Macie ochotę na odrobinę Laosu w swojej kuchni? Zapraszam!

Larb

Składniki (na dwie porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka/innego mięsa lub grzybówlarb
  • 3 łyżki drobno posiekanej młodej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • drobno posiekane zielone chili – ilość według uznania, im więcej tym bardziej laotański smak
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżki sosu ostrygowego
  • ½ łyżki sosu rybnego
  • 1  łyżka soku z limonki
  • ½ szklanki świeżych liści mięty
  • ¼ szklanki świeżych liści kolendry
  • szczypta brązowego cukru

Przygotowanie:

Rozgrzej na wooku łyżkę oleju, dodaj drobno posiekane/zmielone mięso (lub grzyby) i smaż na dużym ogniu. Po 5 minutach dodaj cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż dalej przez 3 minuty. Sok z limonki wymieszaj z sosem ostrygowym, rybnym i brązowym cukrem i dodaj do podsmażonego mięsa. Smaż jeszcze minutę, następnie zdejmij z ognia, dodaj świeżą miętę i kolendrę i dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco z kleistym ryżem lub na zimno jako przystawkę.

Smacznego!

Po więcej egzotycznych przepisów zajrzyj do działu SMACZNIE.

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.


O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka, uzależniona od pisania pasjonatka podróży, miłośniczka gór i rozgadana pilotka wycieczek do Azji. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła 40 krajów, mieszkała w 3, by w końcu znaleźć swój dom (choć wciąż nie wie czy na stałe) we francuskich Alpach. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin".


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 komentarzy do “Kuchnia Laosu: Przepis na Larb