Smażona Pak Choi 6 komentarzy


Pak Choi

Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej. Jest ciemnozielona, o mięsistych białych łodygach (najsmaczniejsza, chrupka część) zebranych w rozetach, o delikatnie gorzkawym smaku. Jest soczysta, smaczna i bardzo zdrowa, stanowi źródło żelaza, magnezu, sodu, potasu, wapnia, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.

Nie znałam jej przed przyjazdem do Chin, ale moi polscy szpiedzy donoszą, że można ją kupić w krajowych sklepach. Chińczycy używają jej zarówno jako dodatek do zup, duszonych mięs i warzyw, jak i smażoną lub gotowaną przystawkę. Ja najbardziej lubię Pak Choi z wooka podawaną jako dodatek do obiadu- prostą w przygotowaniu i niezwykle smaczną. Zresztą, przekonajcie się sami, oto przepis (składniki na 2 osoby):

4 kapusty pak choi (kapusta bardzo się kurczy pod wpływem temperaturyPak Choi

2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (jak duży zależy od osobistych upodobań)
oliwa do smażenia (lub olej sezamowy)
sos sojowy
pół łyżeczki suszonej chili
pół łyżeczki brązowego cukru
garść ziaren sezamu

 

  1. Podgrzej odrobinę oliwy na wooku i podsmaż na nim czosnek i imbir.
  2. Dodaj Pak Choi, brązowy cukier i suszoną chili. Smaż kapustę aż zmięknie.
  3. Dodaj sos sojowy do smaku i gotuj przez minutę (jeśli zacznie się przypalać/przyklejać, dodaj wody).
  4.  Gotowe danie posyp ziarnami sezamu.
  5. Smażona Pak Choi najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

 

Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!

Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.



O Aleksandra Świstow

Dziennikarka i socjolożka zafascynowana Azją, uzależniona od pisania pasjonatka podróży. Laureatka Travelerów National Geographic Polska w kategorii Blog Roku. Odwiedziła ponad 30 krajów, mieszkała w Chinach, Anglii i we Francji. W czerwcu 2015 ukazała się jej debiutancka książka "Laowai w wielkim mieście. Zapiski z Chin". 30 lipca 2015 roku ruszyła w podróż dookoła świata w poszukiwaniu nowego domu.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy do “Smażona Pak Choi

  • Ania

    Witaj.
    Wpadłam do Ciebie i mi się spodobało. Będę zatem regularnym gościem.

    Pak choi jest bardzo powszechne również na Jamajce, to dzięki chińskim przybyszom.
    Jamajska kuchnia to mieszanka wpływów wielu kultur (brytyjska, portugalska, chińska, indyjska; podobno jamajscy Chińczycy pochodzą z regionu kantońskiego choć obecnie sporo jest na wyspie świeżych migrantów tzw. mainland China).

    Nazwa pak choi jest przez Jamajczyków często przekręcana i powstają wersje: pap choi, pak chou.
    Pak choi jada się jako zielony duszony dodatek do śniadań.
    W licznych restauracjach/restauracyjkach chinskich pak choi pływa w chińskich zupkach.

    Jamajczycy lubią chińszczyznę. Podejrzewam, że chińscy kucharze przystosowali swoje przepisy do upodobań jamajskich, bo musi być przede wszystkim dużo, raczej tłusto i ostro. Na stołach chińskich restauracji zawsze jest flakonik z sosem sojowym, w którym pływa posiekana drobno ostra papryczka Scotch Bonnet, którym to roztworem mozna spryskac potrawę.

    Pozdrawiam
    Ania

  • Karolina

    Dostałam przypadkiem 3 kapusty Pak Choi i szukając sposobu na ich przyrządzenie dotarłam tutaj. Kapusta wg powyższego przepisu jest przepyszna, troszkę mi się jedynie chili sypnęło za dużo 😉 Dziękuję!